Është mirë t’i konsumoni në dimër: Këto ushqime përmbajnë mjaft vitaminë D

Vitamina D, e njohur si “vitamina e diellit”, mbron nga osteoporoza në pleqëri dhe parandalon sëmundjet e kockave tek fëmijët.

Mënyra natyrale për ta marrë këtë vitaminë është nëpërmjet ekspozimit të rregullt në diell, dhe mund ta gjejmë atë edhe në ushqime si salmoni, toni, produktet e qumështit dhe qumështi me bazë bimore të pasuruar me vitaminë D.

Megjithatë, disa fruta të thata përmbajnë gjithashtu vitaminë D. Dietologia Preeti Nagar ndau një listë me fruta të tilla të thata.

Kajsitë

Kajsitë e thata përmbajnë 1.5 njësi ndërkombëtare (IU) të vitaminës D për 100 gram, tha Nagar për HealthShots. Ato përmbajnë gjithashtu vitamina dhe minerale si vitamina A, hekur dhe kalium., raporton Index.hr, transmeton Klankosova.tv

Hurmat

Hurmat janë një burim i mirë i vitaminës D, së bashku me fibra, proteina, kalcium dhe magnez.

Boronica

Boronicat janë një burim i shkëlqyer i vitaminës C, duke i bërë ato një element kryesor në produktet e kujdesit të lëkurës. Ato përmbajnë gjithashtu vitaminë D, e cila i bën ato të dobishme për shëndetin e kockave.

Këshillë bonus: Bajamet

Bajamet përmbajnë vitaminë D, proteina, kalcium dhe vitaminë E. Përveç kësaj, ato janë burim i magnezit, një mineral i rëndësishëm për funksionin e muskujve dhe nervave.

Cilat janë efektet anësore të ngrënies së tepërt të frutave të thata?

“Rekomandohet përfshirja e një konsumi të moderuar ditore prej katër deri në pesë lloje frutash të thata në dietë”, thotë Nagar.

Edhe pse e rrallë, marrja e tepërt e vitaminës D mund të rezultojë në efekte anësore të tilla si hiperkalcemia, e karakterizuar nga nivele të larta të kalciumit në gjak, duke çuar në simptoma të tilla si nauze, dobësi dhe probleme të mundshme me veshkat.