Bashke

Çfarë mendoni, a duhet ta fshini profilin tuaj në Facebook?

Profesori i universitetit dhe eksperti i privatësisë Michael Zimmer dëshiron t’i përgjigjet kësaj pyetjeje. Për më shumë se një dekadë, ai ka regjistruar të gjitha deklaratat publike të Zuckerberg. Baza e të dhënave të saj përmban mbi 1,500 transkripte të deklaratave të miliarderi, duke përfshirë postimet në Facebook, intervistat në media dhe qindra video të paraqitjeve të tij publike.

Me shqetësimet në rritje në lidhje me privatësinë e përdoruesve të Facebook dhe mënyrën se si përdoren të dhënat e tyre, Zimmer thotë se donte t’i “kishte një vështrim më të afërt” pikëpamjet e Zuckerberg.

– Nuk nxitoj t’u sugjeroj njerëzve të fshijnë profilet e tyre sepse platforma ka një përfitim të vërtetë. Por është e rëndësishme që përdoruesit të eksplorojnë cilësimet e disponueshme të privatësisë për të kuptuar se sa e dukshme është përmbajtja e tyre, cilat detaje po mblidhen dhe ndahen, e kështu me radhë, thotë Zimmer.

Deklaratat e Zuckerberg tregojnë se ai gjithashtu është i shqetësuar për privatësinë, tha Zimmer.

– Kohët e fundit ai ka postuar më shumë për familjen e tij, duke përfshirë fotot e fëmijëve të tij – por është interesante se ne rrallë i shohim fytyrat e fëmijëve të tij – shton Zimmer.

Prandaj, Zimmer supozon se dëshiron të sigurohet që fytyrat e fëmijëve të tij të mos vendosen në internet për shkak të privatësisë ose ndonjë lloj njohjeje të fytyrës.

– Por, sigurisht, platforma e tij ka zhvilluar mjete për skanimin e fotove dhe fytyrave tona – shton Zimmer.

Rreth 20 vjet pasi u krijua, Facebook përballet me shumë kritika për mbledhjen e të dhënave, sigurinë në internet dhe madje edhe ndikimin në politikë në vende të caktuara.

Pra, a është Zuckerberg një ndikim i mirë? Sipas Zimmer, Zuckerberg në përgjithësi kishte një ndikim të mirë, por ishte naiv dhe e llogariti gabim ndikimin e platformës në botë.

– Mund të shohim shembuj, veçanërisht në vendet në zhvillim, ku platformat janë përdorur dhe abuzuar qartë në mënyra që kanë dëmtuar njerëzit. “Unë mendoj se ai nuk mund t’i zgjidhë ato sfida, por mendoj se ai mund t’i përqafojë ato dhe të përpiqet të ndihmojë ndikimin e tij dhe trashëgiminë e tij të qëndrojnë pozitive,” përfundon Zimmer.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë