Bashke

Dallimet ndërmjet një sipërmarrësi dhe një biznesmeni

Sipërmarrës dhe biznesmen, në shumicën e rasteve përdoren, pa e ditur qartë dallimin mes tyre. Megjithatë, ka një ndryshim domethënës midis mënyrës se si sipërmarrësit drejtojnë sipërmarrjen e tyre dhe bizneset që drejtojnë funksionimin e tyre. Sipërmarrja ka të bëjë me marrjen e rrezikut dhe pranimin e çfarëdo suksesi apo dështimi që ndodh më pas. Një biznesmen, përkundrazi, ndjek një rrugë të njohur dhe merr një rrezik më të vogël se një sipërmarrës. Le të shohim disa nga pikat, ku sipërmarrja ndryshon nga drejtimi i biznesit.

Sipërmarrësit investojnë në krijimin e diçkaje të re

Qëllimi i biznesit është riciklimi i produkteve. Prandaj, biznesi është më shumë si tregtimi. Me tregti, nënkuptohet blerja e mallrave nga një vend dhe shitja në tjetrin. Sipërmarrësit krijojnë diçka të re. Ata identifikojnë një problem dhe punojnë për të krijuar zgjidhje novatore që ndihmojnë në reduktimin ose eliminimin e problemeve. Le të sjellim një shembull. Nëse një pronar i një zinxhiri të shitjes me pakicë po shton shitjet në internet, ai është thjesht një biznesmen që përpiqet të gjejë mënyra të reja për të zgjeruar biznesin e tij. Megjithatë, nëse ai  krijon një produkt inovativ që nuk ka ekzistuar kurrë më parë, ai është  tashmë një sipërmarrës. Këtu ka marrë përsipër rrezikun.

“Biznesi” i sipërmarrësit është unik

Një sipërmarrës nuk do të punojë në zona ku tashmë ka shumë të tjerë. Ai do të përdorë paratë e tij të pakta për të eksploruar rrugë dhe mundësi  të reja. Ai për shembull, do të shikojë mundësi të reja shitjesh (internet, tregti elektronike etj.), produkte inovative (një softuer i ri), teknika inovative marketingu (marketing viral) etj. Ai anashkalon tregun që është shumë konkurrues dhe punon në një territor, ku ka pak të ngjashëm me biznesin e tij.

Sipërmarrësi vë paratë e tij në lojë

Meqenëse njerëzit nuk janë të bindur për idetë e tij, sipërmarrësi duhet të vendosë paratë e tij në lojë. Ai duhet të tregojë se ekziston një treg për produktet që po krijon. Atëherë vetëm ai mund të marrë financa të jashtme. Kjo është në kontrast me një biznes të rregullt, ku dihet që tregu ekziston dhe për këtë arsye investitorët janë më të gatshëm të investojnë në biznese të tilla.

Sipërmarrësit që punojnë me produkte të reja inovative kanë më shumë shanse të shpërthejnë

Nëse rreziqet janë të larta, sigurisht edhe suksesi do të jetë shumë më i lartë. Një sipërmarrës i suksesshëm korr më shumë përfitime monetare sesa homologu i tij i biznesit. Një biznes i rregullt, me ​​rrezik më të ulët do të ketë kthime më të ulëta nga kapitali që investon. Megjithatë, siguria për të fituar para në biznesin e rregullt është më shumë se ajo e sipërmarrjes.

Sipërmarrësit përjetojnë më shumë pasiguri sesa bizneset e rregullta

Sipërmarrja është padyshim më e rrezikshme dhe e pasigurt sesa të bësh një biznes të zakonshëm. Një sipërmarrës përballet pothuajse çdo ditë me pyetjen për suksesin e produktit të tij, koston e zhvillimit të produktit, adoptimin e klientit, motivimin e ekipit dhe gjithçka tjetër. Ka pasiguri dhe pabarazi të shitjeve.

Sipërmarrësit ndajnë idetë e biznesit me ekipin

Sipërmarrësit ndërtojnë mbi vizionin dhe nuk mund ta bëjnë të vetëm. Kështu që, një sipërmarrës vazhdimisht duhet t’i kujtojë ekipit të tij dhe vetes se çfarë po krijojnë dhe pse do të funksionojë. Një sipërmarrës duhet të kërkojë gjithmonë mënyra të reja për të motivuar punonjësit. Rolet e punonjësve ndryshojnë shpesh, bazuar në kushtet e perceptuara të biznesit. Ndërsa në një biznes, rolet e punonjësve janë të njëjta gjatë gjithë jetës së biznesit

Sipërmarrësit ndajnë suksesin me ekipin

Sipërmarrësit nuk kanë shumë para për të ofruar. Prandaj, ata ofrojnë barazi për punonjësit e tyre. Kur sipërmarrja është e suksesshme, të gjithë ata që kanë aksione bëhen të pasur. Një nga shembujt kryesorë është teknologjia Infosys në Bangalore. Ajo ka krijuar kaq shumë milionerë, vetëm duke shpërndarë aksione te themeluesit dhe punonjësit e kompanisë. Një biznes, nga ana tjetër, është më pak i hapur për të ndarë kapitalin me punonjësit dhe do të paguante paga më të larta për ta kompensuar atë. Sidoqoftë, një biznes mund të bëhet sipërmarrës, duke bërë diçka inovative ndërsa sipërmarrësi mund të zvogëlojë pasigurinë duke u bërë më shumë si një biznes. (wmpmagazine)

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë