Bashke

Fakte befasuese rreth gjurmëve të gishtërinjve dhe pse i kemi ato

Shumica e njerëzve i lidhin gjurmët e gishtërinjve me skenat e krimit dhe zgjidhjen e mistereve, megjithatë shenjat e gishtave formohen  që para se të lindni.

Një aspekt magjepsës i trupit të njeriut, gjurmët e gishtërinjve janë shumë më tepër se thjesht një mjet identifikimi personal ato janë një dëshmi e ndërlikimeve të jashtëzakonshme të biologjisë dhe evolucionit njerëzor.

Pse kemi shenja gishtash? – Ka shumë më tepër për gjurmët e gishtërinjve sesa unike dhe përdorimi i tyre për detektivët. Në fakt, shkencëtarët besojnë se gjurmët e gishtërinjve na ndihmojnë të përmirësojmë kontrollin tonë dhe gjithashtu perceptimin tonë të prekjes. Gjurmët e gishtërinjve janë kreshta të vogla në lëkurë dhe përshtypjet e lëna pas duke prekur diçka janë të ngulitura nga djersa dhe vaji në majë të këtyre kreshtave.

Si zhvillohen shenjat e gishtave – Lëkura e njeriut ka disa shtresa dhe secila shtresë ka nënshtresa. Një fetus në zhvillim i shtrin vazhdimisht këto shtresa, të cilat mund të pengohen me njëra-tjetrën. Shkencëtarët besojnë se gjurmët e gishtërinjve formohen kur shtresa e poshtme rritet me një ritëm të ndryshëm nga pjesa tjetër e lëkurës.

Gjurmët e gishtave luajnë një rol kyç në sensin tonë të prekjes – Hulumtimet kanë treguar se kreshtat në gjurmët tona të gishtave rrisin ndjeshmërinë tonë prekëse. Sipas një studimi të botuar në Journal of Neuroscience, kreshtat e gjurmëve tona të gishtave shfaqin fusha receptive të akorduara mirë, të cilat mund të shpjegojnë ndjeshmërinë e prekjes njerëzore.

Disa njerëz lindin pa gjurmë gishtash – I njohur si adermatoglifia, ky çrregullim i rrallë gjenetik shkakton dështimin e formacioneve të gjurmëve te gishtave para lindjes. Blloqet e gishtërinjve të njerëzve me adermatoglifi janë krejtësisht të sheshta, por njerëzit me këtë gjendje janë të shëndetshëm.

Gjurmët e gishtave janë i njëjti fenomen si vijat e zebrës – Modeli Turing, i cili ka të ngjarë të krijojë gjurmët tona të gishtërinjve, është gjithashtu përgjegjës për modele të tjera që ndodhin në natyrë, si vijat e zebrës dhe njollat ​​e leopardit.

Ekzistojnë tre modele kryesore të gjurmëve të gishtërinjve – Shkencëtarët i kategorizojnë modelet e gjurmëve të gishtërinjve si një rrotull, lak ose hark. Rregullimi dhe vendosja e tyre janë ato që i bëjnë shenjat tuaja të gishtave unike.

Gjurmët e gishtërinjve nuk ndryshojnë me moshën – Ndërsa plakeni, është e natyrshme që lëkura juaj të ndryshojë. Por rrudhat nuk vijnë për majat e gishtave, që do të thotë se ato mbeten të njëjta që kur janë formuar.

Nuk ka dy njerëz që kanë të njëjtin model të gjurmëve të gishtërinjve – Gjurmët e gishtërinjve janë unike për çdo individ, dhe asnjë në planet nuk ka të njëjtin model të gjurmëve të gishtërinjve, madje as binjakë identikë.

Gjurmët e gishtërinjve janë përdorur dikur për të vulosur kontratat – Në Babiloninë e lashtë, njerëzit që jetonin nën sundimin e Hamurabit e kuptonin veçantinë e gjurmëve të gishtërinjve.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë