Bashke

Gjyqësori sërish ishte më i kritikuari gjatë vitit që sapo lamë pas

2023 shënoi edhe një rënie drastike të besimit në sistemin gjyqësor dhe sundimin e ligjit në vend. Gjithçka nisi me shkarkimin e kryetares së Këshillit Gjyqësor, Vesna Dameva përmes një procedura e cila ishte e kontestuar që në fillim.

Për të mos mjaftuar fakti se vendi kishte filluar procesin e skriningut në kapitujt sundimi i ligjit, ndryshimet në Kodin Penal rrënuan sistemin. Të gjitha lëndët për të cilat pushteti aktual pretendonte prej sa vitesh se do të ketë përgjegjësi u vjetërsuan dhe pushuan. Nga dënimet me burg shpëtuan siç thoshte pushteti aktual, ish funksionarët e regjimit: Nikolla Gruevski, Sasho Mijallkov, Mile Janakievski dhe shumë të tjerë.

Propozimi i ndryshimeve në Kodin Penal u paralajmërua se do t’i dridh themelet e koalicionit qeverisës, por një gjë e tillë nuk ndodhi. Ministri i Drejtësisë, Krenar Lloga tha se u gjet para aktit të kryer dhe se propozim-ndryshimet në Kodin Penal kanë kaluar në Qeveri dhe janë dorëzuar në Kuvend derisa ai ka qenë jashtë vendit. Ndryshimet mbanin firmën e zëvendësministres së Drejtësisë.

Në muajin qershor pa paralajmërim një avokat nga Shkupi i kërkoi Gjykatës Supreme të rikthen në fuqi abolimin e ish presidentit Gjorge Ivanov përmes një qëndrimi parimor që duhej të sillej nga Gjykata më e lartë në vend. Lufta e Supremes dhe kundërshtimet ndaj kësaj nisme vazhdojnë edhe sot dhe mund të jenë baza për shkarkimin e kryetares së kësaj gjykate, Besa Ademi.

Në shtator Bashkimi Evropian dërgoi një mision vlerësues për punën e Këshillit Gjyqësor nga raporti i të cilit dolën 40 rekomandime të cilat këshilli dhe çdo qeveri e ardhshme duhet t’i ketë për prioritet. Në raport është rekomanduar mungesa e transparencës në punën e këshillit dhe gjykata, ndërsa është potencuar edhe fakti se ministri i Drejtësisë dhe kryetari i Gjykatës Supreme edhe pse janë anëtarë të këshillit sipas detyrës zyrtare, nuk obligohen për të qenë pjesë e seancave të këshillit, përkatësisht mungesa e tyre ne seanca nuk bie ndesh me ligjin.

Në këmbim, Lloga propozoi ligj për amnisti, por shumica parlamentare respektivisht partnerët e koalicionit e tradhtuan dhe propozimi nuk mori dritën jeshile në fazën e nevojës. Për këtë partia e tij paralajmëroi masa të llojit me dalje nga Qeveria, por një e tillë nuk ndodhi.

Ndonëse pritej sanksionimi i gjykatësit i cili duke ruajtur në sirtarë lëndët e Mijallkovit e shpëtoi atë nga shumica e dënimeve, Këshilli Gjyqësor vendosi që Enver Bexheti të kalon me gjobë dhe të mos shkarkohet nga pozita.

Administrata gjyqësore tashmë disa muaj proteston për të kërkuar rroga më dinjitoze, por kërkesat e tyre vazhdojnë të hasin në vesh të shurdhër me arsyetimin e autoriteteve se buxheti për vitin që sapo ka filluar nuk premton rritjen e rrogave për punonjësit administrativ në sistemin gjyqësor./Alsat.mk

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë