Bashke

Shqiptarja Mira Murati, pjesë e nivelit të lartë për Inteligjencën Artificiale të OKB-së

Inxhinierja shqiptare, Mira Murati e cila njëherësh është shefe e teknologjisë në kompaninë OpenAI, është bërë pjesë e Organit Këshillimor të Nivelit të Lartë për Inteligjencën Artificiale të Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara.

Kjo është bërë e ditur në një njoftim të këtij institucioni, ku edhe është përshkruar një biografi e shkurtër e Muratit.

Siç bëhet e ditur aty, Mira Murati shërben si Shef i Teknologjisë në OpenAI.

“Në rolin e saj, ajo drejton ekipet e kërkimit, produkteve dhe sigurisë të kompanisë, të gjitha të përkushtuara për të krijuar AI që është e sigurt, me ndikim dhe e dobishme për njerëzimin. Nën udhëheqjen e saj, risitë si ChatGPT, DALL-E dhe GPT-4 janë zhvilluar dhe vendosur”, thuhet në përshkrim të biografisë.

Aty shtohet se para mandatit të saj në OpenAI, Mira menaxhoi ekipet e produkteve dhe inxhinierisë në Leap Motion.

“Ajo gjithashtu luajti një rol kyç në Tesla Motors, duke udhëhequr projektimin, zhvillimin dhe lëshimin e produkteve të automjeteve si Model X, dhe duke kontribuar në programe pioniere në industrinë e hapësirës ajrore. Mira u diplomua me një diplomë bachelor në inxhinieri nga Shkolla e Inxhinierisë Dartmouth Thayer”.

Ndryshe, Zyra e të dërguarit teknik të OKB-së thuhet se është e përkushtuar për të avancuar agjendën e bashkëpunimit dixhital të Kombeve të Bashkuara, duke siguruar që përparimet teknologjike të përfitojnë të gjithë njerëzimin duke zbutur rreziqet që lidhen me to.

“Zyra shërben si një urë lidhëse midis sistemit të OKB-së, shteteve anëtare, komunitetit të teknologjisë dhe palëve të tjera të interesuara, duke promovuar partneritete dhe duke shfrytëzuar teknologjinë për Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs)”, thuhet në një njoftim.

Ndërsa në faqen ku janë prezantuar anëtarët e organit, thuhet se qeverisja e koordinuar globalisht e Inteligjencës Artificiale është e vetmja mënyrë për të shfrytëzuar atë për njerëzimin, duke adresuar rreziqet dhe pasiguritë e saj, pasi aplikacionet, algoritmet, kapaciteti dhe ekspertiza kompjuterike që lidhen me AI bëhen më të përhapura ndërkombëtarisht.

Dhe në këtë drejtim, thuhet më tej, për të nxitur një qasje gjithëpërfshirëse globale, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së po mbledh një Trup Këshillimor të Nivelit të Lartë për IA për të ndërmarrë analiza dhe për të avancuar rekomandimet për qeverisjen ndërkombëtare të IA.

“Andaj, duke bashkuar deri në 38 ekspertë në disiplina përkatëse nga e gjithë bota, Trupi do të ofrojë perspektiva dhe opsione të ndryshme se si AI mund të qeveriset për të mirën e përbashkët, duke përafruar qeverisjen e ndërveprueshme ndërkombëtare me të drejtat e njeriut dhe Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm”.

“Trupi, i cili do të përbëhet nga ekspertë nga qeveria, sektori privat dhe shoqëria civile, do të angazhohet dhe konsultohet gjerësisht me iniciativat ekzistuese dhe ato në zhvillim dhe organizatat ndërkombëtare, për të gërshetuar perspektivat ndërmjet grupeve dhe rrjeteve të palëve të interesuara”.

“OKB-ja po bën thirrje për mbështetje për operacionet e Trupit dhe Sekretariatit, me bazë në Zyrën e të Dërguarit të Sekretarit të Përgjithshëm për Teknologjinë (OSET). Nëpërmjet mbështetjes së tyre, kontribuesit do të forcojnë bashkëpunimin e palëve të interesuara në qeverisjen e AI përballë përparimeve teknike të ngutshme, dhe në këtë mënyrë do të kontribuojnë në AI më mirë të qeverisur globalisht”.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë