Bashke

Sllovenia prej sot është anëtare e Këshillit të Sigurisë së KB-së

Sllovenia sot zyrtarisht e filloi mandatin si anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurisë së KB-së, i cili zgjat deri më 31 dhjetor 2025, ndërsa çështja për paqen dhe sigurinë në praktikë do të fillojë nesër, sepse Pallati i popujve nuk punon sot për shkak të 1 janarit.

Ministrja sllovene e Punëve të Jashtme, Tanja Fajon në fillim të mandatit të saj paralajmëroi se kjo është mundësi e shkëlqyer, por edhe përgjegjësi, sepse edhe krahas lidhjes dhe pavarësisë globale, situata e tanishme në botë është e “komplikuar”.

“Për këtë do të bëjmë përpjekje të veçantë që të jemi mbrojtës të paqes, progresit dhe sigurisë, paralajmëroi ajo dhe tha se ekipi në Nju-Jork, të cilin e përbëjnë tridhjetë njerëz, është përgatitur mirë dhe shumë i motivuar dhe dëshiron të lërë shenjë.

Edhe kryeministri Robert Golob vlerëson se Sllovenia e fillon mandatin e saj në kohë të krizave dhe sfidave të rritura në bashkësinë ndërkombëtare, për çka roli i saj si anëtare jo e përhershme është edhe më i rëndësishëm. Këshilli i Sigurisë së KB-së është organi më i rëndësishëm i organizatës botërore që vendos për çështje të paqes dhe sigurisë.

Ka 15 anëtare, prej të cilëve pesë janë të përhershme (SHBA-ja, Kina, Rusia, Britania dhe Madhe dhe Franca), ndërsa dhjetë zgjidhen me mandat prej dy vjet, prej të cilëve pesë zgjidhen çdo vit nga Asambleja e Përgjithshme e KB-së. Ky është anëtarësimi i dytë i Sllovenisë në Këshillin e Sigurisë, ku ishte tashmë në vitin 1998 dhe 1999, kur misioni në KB ishte kryesuar nga presidenti i mëvonshëm i republikës, Danillo Turk.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë