Një studim i ri ka zbuluar se koha kur pini kafenë mund të ketë ndikim të rëndësishëm në shëndetin tuaj, duke sugjeruar që konsumimi i saj në mëngjes mund të jetë më i mirë për zemrën dhe jetëgjatësinë. Ky studim, i botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës, tregon se pirja e kafesë vetëm në mëngjes është e lidhur me një rrezik 16% më të ulët të vdekjes së parakohshme nga çdo shkak dhe një rrezik 31% më të ulët për vdekje nga sëmundjet kardiovaskulare.
“Ky është studimi i parë që teston modelet e kohës së pirjes së kafesë dhe rezultatet shëndetësore,” tha autori kryesor i studimit Dr. Lu Qi.
Studiuesit analizuan të dhënat nga 40,725 të rritur, duke u fokusuar në tre periudha të ndryshme të ditës: mëngjes, pasdite dhe mbrëmje. Ata zbuluan se pirja e kafesë gjatë gjithë ditës nuk shkaktonte ulje të rrezikut të vdekshmërisë, në krahasim me ata që konsumonin kafe vetëm në mëngjes. Kjo lidhje mbeti e qëndrueshme edhe pasi u morën parasysh faktorë të ndryshëm, si aktiviteti fizik, dieta dhe kushtet shëndetësore.
Sasia e konsumuar dhe lloji i kafesë (me ose pa kafeinë) nuk duket të kenë ndikuar në përfitimet, përveç faktit që konsumimi në mëngjes kishte përfitime më të mëdha krahasuar me periudha të tjera të ditës. Ky studim thekson rëndësinë e kohës së pirjes së kafesë për shëndetin e zemrës dhe jetëgjatësinë, duke sugjeruar se përfitimet e konsumimit të kafesë mund të varen nga momenti kur konsumoni këtë pije.