Bashke

Banka Europiane thotë se inteligjenca artificiale mund të reduktojë pagat jo vendet e punës

Firmat kanë investuar shumë në inteligjencë artificiale duke lënë ekonomistët në përpjekje për të kuptuar impaktin e tregut të punës dhe frikën e publikut të gjerë për vendet e tyre të punës.

Adoptimi i shpejtë i inteligjencës artificiale mund të reduktojë pagat por deri më sot po krijon dhe jo shkatërron vende pune, veçanërisht për të rinjtë me aftësi të larta, thotë një studim i realizuar nga Banka Qendrore Europiane.

Firmat kanë investuar shumë në inteligjencë artificiale duke lënë ekonomistët në përpjekje për të kuptuar impaktin e tregut të punës dhe frikën e publikut të gjerë për vendet e tyre të punës.

Në të njëjtën kohë punëdhënësit po vuajnë për të gjetur punonjës të kualifikuar edhe pse një recension do të lehtësohen presionin mbi tregun e punës.

Në 16 vende Europiane, sektorët e punësimit që ekspozohen ndaj AI është rritur, ndërsa vendet e punës me aftësi të ulëta deri të mesme ngelen të paprekura ndërsa ato me aftësi të larta përfitojnë më së shumti.

Po raporti në të njëjtën kohë përmendi ndikimet neutrale deri negative në të ardhurat. “Teknologjitë AI vijojnë të zhvillohen dhe adoptohen. Impakti i tyre më i madh në punësim dhe paga – dhe si rezultat në rritje dhe barazi – nuk është vënë re ende.”

Gjetje janë në kontrast me “valat e kaluara teknologjike” kur kompjuterizimi uli punësimin e njerëzve me aftësi të mesme duke krijuar një polarizim. /PCWorld Albanian

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë