Bashke

Ku është strehimi më i kushtueshëm në Europë dhe kush është i gatshëm të paguajë?

Finlandezët shpenzojnë më shumë për strehim, të ndjekur nga afër nga britanikët, sipas Resolution Foundation. Studimi britanik zbuloi se njerëzit në Finlandë harxhojnë 24% të shpenzimeve të tyre totale për strehim shumë më lartë se mesatarja e BE-së prej 15%.

Të dhënat kombinuan koston e qirasë aktuale të paguar me një vlerësim të kostos së pronarëve të banesave që do të paguanin nëse do të merrnin me qira shtëpinë e tyre në tregun e hapur të njohur si “qira e imputuar”. Strehimi në Poloni, nga ana tjetër, ka pjesën më të ulët të shpenzimeve nga çdo vend i OECD-së, duke zënë 6% të shpenzimeve.

Çmimi i banesave është më i lartë në MB, në krahasim me nivelet e përgjithshme të çmimeve të vendit, e ndjekur nga Zelanda e Re, Australia dhe Irlanda. Polonia dhe Greqia renditen të dyja shumë nën mesataren e OECD-së me koston e ulët të banesave që shpjegon pjesërisht konsumin e tyre të lartë të banesave.

Në Europë, çmimet e banesave janë rritur më së shumti në Turqi me shifra që tregojnë se çmimet e banesave turke janë 12 herë më të larta se sa ishin nëntë vjet më parë në terma nominalë. Kjo e vë një apartament në Stamboll në konkurrencë të ngushtë me Parisin dhe Londrën e shtrenjtë.

Ndër vendet anëtare të OECD-së, vendet e Europës veriore si Suedia dhe Finlanda kanë parë ndryshimin më të vogël, me më shumë se 4% rritje në çmimet nominale të banesave që nga viti 2015. Turqia ndiqet nga afër nga Hungaria, ku çmimet janë 166% më shumë se në vitin 2015.

Rritja e çmimeve të banesave dhe qirave kryesisht për shkak të rritjes së kërkesës nga blerësit e huaj dhe rritjes së vazhdueshme ekonomike po e bën më të vështirë për grekët të ngjiten ose të ngjiten në shkallët e pronave.

Një sondazh i fundit zbuloi se lufta kundër rritjes së çmimeve ishte çështja më e madhe e votuesve në zgjedhjet e ardhshme të BE-së, me 68% të të anketuarve që e quajtën atë një prioritet.

Fondacioni hartoi gjithashtu marrëdhënien midis prosperitetit të përgjithshëm të një kombi, krahasuar me sasinë e shërbimeve të strehimit që ai konsumon. Konsumi i banesave në Poloni ishte më i lartë, i ndjekur nga Greqia dhe Republika Çeke.

Familjet në Mbretërinë e Bashkuar, në raport me prosperitetin e përgjithshëm të vendit, konsumojnë shumë më pak banesa se familjet sesa të gjitha ekonomitë e tjera të OECD-së, përveç Kolumbisë, anëtarja më e varfër e grupit.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë