Bashke

​Kush shënoi rritje dhe kush e pësoi në zgjedhjet e sotme për PE

Rritja e moderuar e qendrës së djathtë, rritja e madhe e së djathtës ekstreme dhe rënia e madhe e liberalëve dhe të gjelbërve janë tiparet kryesore të zgjedhjeve evropiane, sipas vlerësimit të përbërjes së ardhshme të Parlamentit Evropian bazuar në exit-poll.

Sipas një vlerësimi të bazuar në sondazhet e daljes nga 11 dhe sondazhet parazgjedhore nga 16 vende anëtare, Partia Popullore Evropiane (EPP), e cila mbledh partitë e qendrës së djathtë, do të ketë 181 deputetë, pesë më shumë se në mbledhjen e mëparshme.

Aleanca progresive e Socialistëve dhe Demokratëve (SD) mbetet e dyta për nga fuqia me 135 deputetë, katër më pak se në mbledhjen e mëparshme.

Liberalët ranë me 20 mandate dhe duhet të kishin 82 në vend të 102 që kishin deri më tani. Këto tre grupe, që konsiderohen si forcat kryesore pro-evropiane, së bashku fituan 398 mandate dhe në mbledhjen e mëparshme kishin 417 deputetë. Mbledhja e mëparshme kishte 705 deputetë, ndërsa e reja do të ketë 720.

Të Gjelbrit pësuan një rënie të madhe dhe sipas vlerësimeve fituan 53 mandate, 18 më pak se në mbledhjen e mëparshme ku kishin 71 deputetë. Të Gjelbrit konsiderohen gjithashtu si parti pro-evropiane, por në mënyrë të përsëritur kanë votuar kundër shumicës së tri partive të para, të cilat për këtë arsye i kundërshtuan ato si partnerë jo të besueshëm.

Klubi përfaqësues i ekstremit të djathtë, Identiteti dhe Demokracia (ID), duhet të ketë 62 përfaqësues, 13 më shumë se në përbërjen e mëparshme. Megjithatë, suksesi i ekstremit të djathtë është më i madh nëse i shtohet rezultati i Alternativës për Gjermaninë, e cila së fundmi u përjashtua nga ID dhe fitoi 16 mandate në zgjedhje.

Grupi i Majtë, në spektrin ekstrem të majtë, fiton 34 vende, tre më pak se më parë. Janë 51 përfaqësues të pavarur që nuk i përkasin asnjë grupi politik, që është 11 më pak se në mbledhjen e mëparshme. Sipas vlerësimeve, partitë e reja që nuk ishin pjesë e asnjë grupi politik fituan rreth 51 vende.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë