Rreth 145 njerëz u shpëtuan gjatë natës teksa lundronin në tre varka që ishin nisur nga portet libiane të Zuara dhe Tajoura, sipas kanalit shtetëror Rai News 24. 797 emigrantët e tjerë u shpëtuan në operacionet e mëparshme në Detin Mesdhe jugor.

Midis tyre ishin kryesisht bengalianë, egjiptianë dhe shtetas sirianë dhe palestinezë, njoftoi agjencia e lajmeve Ansa.

Gjatë 24 orëve të fundit, dhjetëra emigrantë të tjerë mbërritën gjithashtu në porte të ndryshme në Siçili, duke përfshirë ato në Pantelleria, Marettimo dhe Mazara del Vallo.

Përmirësimi i kushteve të motit besohet se ka shkaktuar rritjen e fundit të mbërritjeve detare në Italinë jugore në ditët e fundit.

Varkat e fundit të emigrantëve u nisën të gjitha nga portet libiane ose tuniziane dhe kaluan ujërat e rrezikshme të Detit Mesdhe jugor, sipas raporteve të mediave lokale.

Deri më 4 prill, 12,991 persona kanë mbërritur në Itali me rrugë detare, nga 28,342 në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, tha Ministria e Brendshme.

Dhe sipas agjencisë së refugjatëve të Kombeve të Bashkuara UNHCR, Italia regjistroi 157,661 mbërritje detare në vitin 2023.