Bashke

Sa para ju duhen për të qenë të lumtur? – Evropianët kënaqen me më pak!

Përgjigja për pyetjen e vjetër mund të jetë e ndryshme për të gjithë, por studimet e fundit nga Europa dhe SHBA zbuluan se paratë mund të blejnë me të vërtetë lumturinë. Në SHBA, 6 në 10 njerëz besojnë në të, sipas një sondazhi nga kompania e shërbimeve financiare Empower të kryer nga Harris Poll.Millennials US (brezi i lindur midis 1981 dhe 1996), i cili madje përmendi edhe çmimin; ata kanë nevojë për një pagë vjetore prej 525,000 dollarësh (480,700 euro) për t’u ndjerë se janë të lumtur financiarisht.

Ndërkohë, mesatarja amerikane do të pajtohej me 284,167 dollarë në vit për të qenë i lumtur, Gjenerata Z kërkon 128,000 dollarë, Gen X 130,000 dollarë dhe Boomers thonë se 124,000 dollarë në vit do të bënte. Nëse lumturia financiare ka një çmim, mesatarja amerikane beson se ajo arrin të ketë një vlerë neto prej 1.2 milionë dollarësh (1.1 milionë euro).

Europianët mund të kënaqen me më pak; njerëzit në Europën Perëndimore dhe Skandinavi emëruan 100,000 dollarë (91,561 euro) në vit si një pikë kthese në vlerësimin e jetës së tyre dhe kënaqësinë nga jeta reale; Duke pasur më shumë se kjo shumë mund të ndryshojë pozitivisht mendimet e tyre për jetën e tyre, zbuloi studimi i vitit 2018 nga Universiteti Purdue. Në Europën Lindore, kjo shumë ishte shumë më pak, 45,000 dollarë (41,202 euro).

Megjithatë, ky studim pohon gjithashtu se mirëqenia emocionale, në thelb lumturia, rritet krah për krah me të ardhurat deri në 50,000 dollarë në Europën Perëndimore dhe 35,000 dollarë në Europën Lindore. Të kesh më shumë para se kaq nuk ka asnjë ndikim shtesë se sa të lumtur janë njerëzit. Por në fund të fundit, ata e kryen këtë studim disa vite më parë me inflacion të rëndë, kështu i përshtatur me këto shifra, shuma sot do të ishte rreth 58,205 euro për europianët perëndimorë dhe 40,690 euro për europianët lindorë.

Sipas studimit amerikan, lumturia financiare sjell liri, siguri dhe lehtësim për të anketuarit. Më në detaje, sondazhi zbuloi se lumturia financiare është e barabartë me aftësinë për të paguar faturat në kohë për 67%, të jetosh pa borxhe për 65%, të përballosh luksin e përditshëm pa shqetësim për 54% dhe të kesh një shtëpi për 45% të njerëzve.

Për më shumë se gjysmën e njerëzve, shpenzimet për përvojat me të dashurit u llogaritën gjithashtu gjatë daljes në pension sipas kushteve të tyre ishte një faktor i rëndësishëm për 37%. Pothuajse katër të pestat e amerikanëve të anketuar ranë dakord se lumturia financiare mund të përmirësonte shëndetin e tyre, duke sjellë më shumë produktivitet dhe kreativitet në punë. 73% shtuan se do të hiqnin dorë nga rrjetet sociale nëse kjo do të thoshte lumturi financiare.

Në realitet, 73% e amerikanëve thonë se po përjetojnë stres financiar dhe një studim i fundit tregon se 85% e europianëve janë ose në situatë të pasigurt financiare ose duhet të jenë të kujdesshëm për të menaxhuar shpenzimet e tyre. Të kesh shumë para, megjithatë, nuk sjell lumturi më vete, por ndihmon. 81% e më të pasurve të Europës, me të ardhura personale prej 100,000 euro janë të lumtur, por 75% që fitojnë më pak se kaq (ndonëse ende të pasur) thanë gjithashtu se ishin të lumtur.

Megjithatë, më të pasurit janë dukshëm më të lumtur me punën e tyre (73%) sesa ata me më pak se 100,000 euro në vit (65%). Mosha ka rëndësi, të pasurit më të pjekur marrin më shumë kënaqësi nga jeta sesa shokët e tyre nën 35 vjeç, zbuloi studimi. Të pasurit në Europën Perëndimore janë më të lumtur se ata në pjesën lindore dhe të bësh sport gjithashtu ngre nivelin e lumturisë, megjithëse kjo ndoshta është e vërtetë për të gjithë.

Shifrat e studimit të Universitetit Purdue, të rregulluara me raportet e fuqisë blerëse tregojnë se të ardhurat e dëshiruara për të qenë të lumtur janë më të lartat në Iran (219,837 euro) në të gjithë botën dhe në Norvegji (107,969 euro) dhe Zvicër (106,154 euro) në Europë. Në Londër, sipas studimit, ju duhet ekuivalenti prej 94,490 euro.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë