Bashke

Si të silleni me kolegët toksikë?

Kur flasim për njerëz toksikë, e dimë se mund të distancohemi prej tyre, me vështirësi, por mundemi. Nga ana tjetër, në rrethana të caktuara duhet të përballemi me këta lloj njerëzish, të merremi me ta çdo ditë , pa mundur t’i shmangim. Kjo është ajo që ndodh në mjediset e punës, për shembull, me kolegët toksikë.

Ai është një person që kërkon të jetë gjithmonë në qendër të vëmendjes. Ai merr përsipër bisedat duke imponuar këndvështrimet e tij. Ai është gjithmonë shumë konkurrues dhe bën gjithçka që duhet për të arritur qëllimet e tij.

2.Joformali 

Ai kurrë nuk respekton kohën e dorëzimit. Ai është gjithmonë vonë me punë, vonë në takime dhe punë, etj. Papërgjegjësia e këtij lloji personi prek të tjerët në një grup pune.

3.Thashethemexhiu

Vendi i punës është ideal për këtë lloj personi. Mund ta shohim, sidomos në kohën e kafesë, duke komentuar dhe informuar për të tjerët. Ndonjëherë, ai vepron si një “spiun” dhe informon eprorin e tij për detaje të parëndësishme, por që dëmtojnë të tjerët.

4.Të pangopurit

Një nga bashkëpunëtorët më të këqij toksikë është ai që e bën punën e tij në mënyrë joefikase. Ata nuk kujdesen për punën e tyre apo për kolegët e tyre. Ata përdorin “ligjin e përpjekjes më të vogël”, diçka që ka një ndikim negativ në grupin e punës.

5.I zemëruari

Nuk i pëlqen të punojë në grup, preferon punën individuale. Ka bashkëpunëtorë toksikë që janë të paaftë për të punuar në grup.

6.Kundërshtari 

Konkurrenca e tyre nuk ka kufi. Ai nuk humbet kurrë një mundësi të mirë. Ata janë gjithmonë në kërkim për të marrë përsipër meritat e të tjerëve në sytë e eprorëve të tyre.

Si të mbrohemi nga një koleg  toksik?

Është e vështirë të shmangësh një koleg toksik sepse duhet të punojmë çdo ditë me të.

Si fillim, ne nuk duhet të hyjmë në lojën e tyre. Opsioni ynë më i mirë është të mos rrëmbehemi nga dikush që është vazhdimisht i zemëruar ose që dëshiron të jetë gjithmonë protagonist.

Ne duhet t’i pranojmë ata! Bëhuni të vetëdijshëm se ne nuk mund të bëjmë asgjë për t’i bërë ata të ndryshojnë dhe se nuk kemi asnjë mundësi për t’i shmangur ato. Prandaj, pranoni që ata janë të tillë por pa ndikuar tek ju.

Nëse vërtet ju prek dhe nuk mund ta ndihmoni, reflektoni. Mendoni pse po ju prek kaq shumë, nëse duhet ta lejoni dhe çfarë duhet të ndryshoni. Ndryshoni këndvështrimin tuaj, përpiquni ta shihni me humor dhe si një mësim për atë që nuk duhet të bëni. Kjo do t’ju ndihmojë.

Nëse diçka po ju prek kaq shumë, pyesni veten se çfarë duhet të ndryshoni.

Nëse keni të bëni me kolegë toksikë, mos kërkoni kurrë miratimin e tyre. Nëse e bëni këtë, po u jepni atyre pushtet dhe po nënvlerësoni veten. Ata kurrë nuk do ta lavdërojnë punën tuaj. Ndaj nxirrni krenarinë tuaj, bëni punën tuaj në mënyrën më të mirë të aftësive tuaja dhe, më e rëndësishmja, respektoni kolegët tuaj edhe nëse ata janë bashkëpunëtorë toksikë.

Çfarë është kaq e mirë për të pasur një koleg toksik?

Jo të gjithë kolegët toksikë duhet të ndikojnë negativisht tek ne. Edhe pse mund të jetë e vështirë të besohet, shumë prej tyre mund të rrisin produktivitetin tonë. Për shembull, të kesh një partner thashetheme mund të jetë e dobishme. Thashethemet ju lejojnë të shkëputni dhe forconi një grup. Përveç rritjes së produktivitetit, ato ndihmojnë në relaksimin e mjedisit të zyrës, rrisin shoqërinë dhe inkurajojnë performancën më të madhe të grupit.

Kush flet pak a shumë për të tjerët. Problemi është nëse ky përdoret si një mekanizëm negativ apo nëse besojmë gjithçka që ata na thonë.

Personi që kundërshton vazhdimisht mund të forcojë grupin . Sepse? Sepse na lejon të shohim “anën tjetër të medaljes”, të peshojmë mendimin e kundërt dhe të jemi të vetëdijshëm se jemi ose nuk jemi në rrugën e duhur në punën tonë.

Të gjithë që bien dakord është mirë, por mund të nënkuptojë gjithashtu se diçka nuk është në rregull. Problemi lind kur kundërshtimi bëhet vazhdimisht me qëllim të bezdisjes.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë