Bashke

7 gjëra që duhet të dini për sigurinë në internet

Përdorimi i internetit është kthyer në një zakon të përditshëm për miliona njerëz në mbarë botën, që do të thotë se si në çdo aktivitet tjetër shoqëror, ka mundësi të ndryshme për abuzim.

Siguria dhe siguria në internet ka qenë një temë konstante që kur interneti u përhap, që në të njëjtën kohë do të thotë se ka ende shumë që duan të abuzojnë me të gjitha të mirat që sjell interneti. Prandaj, është e nevojshme t’i kushtojmë vëmendje disa gjërave në mënyrë që përdorimi i internetit të na sjellë vetëm kënaqësi dhe përfitim.

Fakti i parë që duhet theksuar është se nuk ka mbrojtje 100% kundër abuzimit në internet, por mund të ndërmerren disa hapa që do të minimizojnë abuzimet e mundshme. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mbani gjithmonë parasysh disa gjëra që duhen zbatuar për t’u siguruar që gjithçka është bërë për të mbrojtur veten gjatë “lundrimit” ose duke bërë ndonjë gjë tjetër në internet.

Ajo me të cilën mund të filloni gjithmonë është shënimi i rëndësishëm për të shkuar vetëm në faqet e verifikuara, sepse në këtë mënyrë do të kuptojmë se jemi plotësisht të sigurt. Për shembull, nëse jeni duke blerë produkte të caktuara për shtëpinë tuaj, dhe tashmë e keni bërë këtë përmes një faqeje të njohur me të cilën keni pasur një përvojë të madhe, atëherë nuk do të ishte keq ta bëni përsëri sepse do ta dini se do të mos ketë asnjë problem.

Shënimi i tretë i rëndësishëm që do t’ju sjellë shumë dobi është të keni gjithmonë masa të caktuara mbrojtëse në kompjuterin tuaj në mënyrë që të mbroni veten nga sulmet e mundshme kibernetike dhe kërcënimet ndaj sigurisë tuaj të internetit. Kjo do të thotë se do të ishte mirë të kishim një firewall specifik si dhe një program antivirus që do të jetë gjithmonë i ndezur. Gjithashtu, është e nevojshme të mbroni rrjetin Wi-Fi përmes të cilit jeni lidhur në mënyrë që askush të mos mund të “lidhet” me të dhe kjo bëhet më së miri duke vendosur një fjalëkalim të mirë.

Meqë e dimë që është e pamundur të shkojmë vetëm në faqet që janë të njohura për ne, prandaj është e nevojshme t’i kushtojmë vëmendje të veçantë kur hapni disa faqe për herë të parë. Nëse kryejmë disa detyra të zakonshme në internet, në shumicën dërrmuese të rasteve nuk do të kemi probleme me faqet e reja për ne, por gjithsesi është e nevojshme t’i kushtojmë vëmendje në mënyrë që të mos hasim në një faqe spam që do të na shkaktojë të panevojshëm probleme më vonë. Gjëja më e rëndësishme në atë rast është që menjëherë të ktheheni në faqen e mëparshme dhe të mos shtypni asgjë në një faqe të tillë.

Duke qenë se secili prej nesh që është në internet ka adresën e tij të postës elektronike përmes së cilës komunikon me persona të tjerë, është e nevojshme të kemi kujdes kur hapim mesazhe në kutinë tonë postare. Në veçanti, është e nevojshme t’i kushtoni vëmendje të ashtuquajturave email phishing që synojnë t’ju “nxjerrë” të dhënat tuaja personale në mënyrë që ata t’i keqpërdorin ato. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të shikojmë nga kush marrim e-mail dhe të fshijmë menjëherë çdo e-mail të dyshimtë.

Dhe, ashtu siç duhet të shikojmë se nga kush na vijnë e-mailet, duhet të kemi kujdes edhe se çfarë informacioni lëmë në rrjetet sociale që përdorim, sepse disa prej tyre mund të keqpërdoren në disa raste.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë