Bashke

Çfarë do të bëjnë njerëzit nëse Inteligjenca Artificiale zgjidh gjithçka?

Në “qyteti i ndërrimit”, një roman i Greg Egan, personazhi Peer, pasi ka arritur pavdekësinë brenda një realiteti virtual mbi të cilin ka kontroll total, e gjen veten tmerrësisht të mërzitur. Pra, ai inxhinieron veten që të ketë pasione të reja.

Një moment ai po i shtyn kufijtë e matematikës së lartë; tjetri po shkruan opera.

“Ai madje kishte qenë i interesuar për Elysians (jetën e përtejme), një herë. Jo me gjatë. Ai preferoi të mendojë për këmbët e tavolinës.”

Paqëndrueshmëria e kolegëve lidhet me një pikë më të thellë. Kur teknologjia ka zgjidhur problemet më të thella të njerëzimit, çfarë mbetet për të bërë?

Kjo është një pyetje e konsideruar në një libër të ri nga Nick Bostrom, një filozof në Universitetin e Oksfordit, libri i fundit i të cilit argumentoi se njerëzimi përballej me një shans një në gjashtë për t’u zhdukur në 100 vitet e ardhshme, ndoshta për shkak të zhvillimit të formave të rrezikshme të inteligjencës artificiale ( ai ).

Në botimin e fundit të z. Bostrom, “Utopia e thellë”, ai konsideron një rezultat mjaft të ndryshëm. Çfarë ndodh nëse ai shkon jashtëzakonisht mire?

Sipas një skenari të paraqitur në libër, teknologjia përparon deri në pikën në të cilën mund të bëjë të gjithë punën e vlefshme ekonomikisht me kosto gati zero dhe pas një skenari akoma më radikal, edhe detyrat që mund të mendoni se do të rezervoheshin për njerëzit, si prindërimi, mund të bëhen më mirë nga ai.

Kjo mund të tingëllojë më shumë distopike sesa utopike, por zoti Bostrom argumenton të kundërtën.

Filloni me skenarin e parë, të cilin zoti Bostrom e etiketon si një utopi “pas mungesës”.

Në një botë të tillë, nevoja për punë do të reduktohej. Pothuajse një shekull më parë John Maynard Keynes shkroi një ese me titull “Mundësitë ekonomike për nipërit tanë”, i cili parashikonte se 100 vjet në të ardhmen pasardhësit e tij të pasur do të duhej të punonin vetëm 15 orë në javë.

Kjo nuk ka ndodhur fare, por koha e punës ka rënë shumë. Në botën e pasur, orët mesatare javore të punës kanë rënë nga më shumë se 60 në fund të shekullit të 19-të në më pak se 40 sot.

Amerikani tipik shpenzon një të tretën e orëve të zgjimit në aktivitete të kohës së lirë dhe sporte. Në të ardhmen, ata mund të dëshirojnë të shpenzojnë kohën e tyre për gjëra përtej konceptimit aktual të njerëzimit. Siç shkruan zoti Bostrom, kur ndihmohet nga teknologjia e fuqishme, “hapësira e përvojave të mundshme për ne shtrihet shumë përtej atyre që janë të arritshme për ne me trurin tonë aktual të pa optimizuar”.

Megjithatë, emërtimi i z. Bostrom për një Utopi “pas mungesës” mund të jetë pak mashtrues: shpërthimi ekonomik i shkaktuar nga superinteligjenca do të ishte ende i kufizuar nga burimet fizike, veçanërisht nga toka. Megjithëse eksplorimi i hapësirës mund të rrisë jashtëzakonisht hapësirën e disponueshme të ndërtesës, nuk do ta bëjë atë të pafund. Ka edhe botë të ndërmjetme ku njerëzit zhvillojnë forma të reja të fuqishme inteligjence, por nuk bëhen hapësinore. Në botë të tilla, pasuria mund të jetë fantastike, por një pjesë e madhe e saj mund të përthithet nga strehimi—ashtu siç është rasti në vendet e pasura sot.

“Mallrat e pozicionit”, të cilat rrisin statusin e pronarëve të tyre, gjithashtu ka të ngjarë të ekzistojnë ende dhe janë, për nga natyra e tyre, të pakta. Edhe nëse ai ia kalon njerëzit në art, intelekt, muzikë dhe sport, njerëzit ndoshta do të vazhdojnë të nxjerrin vlerë nga tejkalimi i njerëzve të tjerë; për shembull, duke pasur bileta për ngjarjet më të nxehta.

Në 1977, Fred Hirsch, një ekonomist, argumentoi në “Kufijtë Socialë të Rritjes” se, ndërsa pasuria rritet, një pjesë më e madhe e dëshirës njerëzore përbëhet nga të mirat e pozicionit. Koha e shpenzuar në konkurrencë rritet, çmimi i këtyre mallrave rritet dhe kështu pjesa e tyre në pbb rritet. Ky model mund të vazhdojë në një Utopi të ai .

Zoti Bostrom vëren se disa lloje të konkurrencës janë një dështim i koordinimit: nëse të gjithë pranojnë të ndalojnë konkurrencën, ata do të kenë kohë për gjëra të tjera më të mira, të cilat mund të nxisin më tej rritjen. Megjithatë, disa lloje të konkurrencës, si sporti, kanë vlerë të brendshme dhe ia vlen të ruhen.

(Njerëzit gjithashtu mund të kenë asgjë më të mirë për të bërë.) Interesi për shahun është rritur që kur Deep Blue i ibm mundi fillimisht Garry Kasparov, më pas kampion bote, në vitin 1997. Një industri e tërë është shfaqur rreth e-sportit, ku kompjuterët mund të mposhtin me lehtësi njerëzit ; të ardhurat e tyre pritet të rriten me një normë vjetore prej 20% gjatë dekadës së ardhshme, duke arritur afro 11 miliardë dollarë deri në vitin 2032. Disa grupe në shoqëri sot na japin një kuptim se si njerëzit e ardhshëm mund ta kalojnë kohën e tyre. Aristokratët dhe bohemët kënaqen me artet. Manastirët jetojnë brenda vetes. Atletët shpenzojnë jetën e tyre në sport. Pensionisti merret me të gjitha këto ndjekje.

Pensionimi i parakohshëm i të gjithëve
A nuk do të mbeten detyra të tilla si prindërimi streha e njerëzve? Zoti Bostrom nuk është aq i sigurt. Ai argumenton se përtej botës pas mungesës qëndron një botë “post-instrumentale”, në të cilën ai -të do të bëheshin mbinjerëzore edhe në kujdesin ndaj fëmijëve. Vetë Keynes shkroi se “nuk ka asnjë vend dhe asnjë popull, mendoj unë, që mund të presë me padurim epokën e kohës së lirë dhe të bollëkut pa frikë. Sepse ne jemi stërvitur shumë gjatë për të luftuar dhe për të mos shijuar… Për të gjykuar nga sjellja dhe arritjet e klasave të pasura sot në çdo cep të botës, perspektiva është shumë dëshpëruese!”

Bibla e thotë më shkurt: «Duart boshe janë punëtoria e djallit».

Këto dinamika sugjerojnë një “paradoks progresi”.

Megjithëse shumica e njerëzve duan një botë më të mirë, nëse teknologjia bëhet shumë e avancuar, ata mund të humbasin qëllimin. Bostrom argumenton se shumica e njerëzve do të gëzojnë ende aktivitete që kanë vlerë të brendshme, të tilla si ngrënia e ushqimeve të shijshme.

Utopistët, duke besuar se jeta ishte bërë shumë e lehtë, mund të vendosin të sfidojnë veten, ndoshta duke kolonizuar një planet të ri në përpjekje për të ri-inxhinieruar qytetërimin nga e para. Sidoqoftë, në një moment, edhe aventura të tilla mund të mos ndihen më të vlefshme.

Është një pyetje e hapur për sa kohë njerëzit do të ishin të lumtur duke kërcyer mes pasioneve, siç bën Peer në “Permutation City”.

Ekonomistët kanë besuar prej kohësh se njerëzit kanë “dëshira dhe dëshira të pakufizuara”, duke sugjeruar se ka variacione të pafundme në gjërat që njerëzit do të donin të konsumonin. Me ardhjen e një Utopie të ai , kjo do të vihej në provë. /The Economist- përshtati gazeta si

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Kjo faqe interneti përdor cookie për të përmirësuar përvojën tuaj. Ne do të supozojmë se jeni në rregull me këtë, por ju mund të tërhiqeni nëse dëshironi. Pranoj Lexo më shumë